İçeriğe geç

Zarar Kelimesi Ne Anlama Gelir

Zararın anlamı nedir?

Bir olayın neden olduğu azalmayı, olumsuz sonucu, kayıp veya ziyanı ifade eden zarar kelimesi, hukuki bir terim olarak hak sahibinin rızası olmaksızın hak sahibine ait bir malda meydana gelen azalmadır.

Zarar ne demek TDK?

Arapçadan dilimize giren zarar kelimesi hem maddi hem de manevi kayıpları ifade etmek için kullanılır. Zarar, bir şey planlandığı gibi gitmediğinde ortaya çıkan olumsuz sonuçları da içerir.

Zarar kelimesi Türkçe mi?

Sözlerimizi sonlandırmak için Farsça kökenli kâr ve Arapça kökenli zarar kelimelerinin günümüzde dilde yaşayan iki yabancı kelime olduğunu ve bunların türevlerinin oluştuğunu belirtelim. Bir kavramı temsil eden “kâr ve zarar” biçiminden türetilen kelimenin yaratıcısı Osmanlı aydınıdır.

Külli zarar ne demek?

Bir parçanın bütüne göre tahribi, hasarı veya bozulması, o bütüne zarar verilmesi anlamına gelir. Ancak, hasar nedeniyle şey tamamen tahrip olmuşsa, bu kez ait olduğu varlık zarar görmüş olur.

Zararın neresinden dönersen kardır anlamı ne demek?

Devam eden zararlı bir aktiviteyi ne kadar erken bırakırsak, sonradan oluşacak zararı o kadar azaltırız ve bundan o kadar çok kazanç elde ederiz.

Zararın karşıt anlamlısı nedir?

Zarar kelimesi olumsuz durumları ifade etmek için kullanılırken, zıt anlamı olumlu durumları ifade etmek için kullanılır. Zarar kelimesinin zıt anlamı faydadır. Zarar ve fayda kelimeleri birbirinin zıttı olarak ifade edilir.

👉 👈 ne demek?

👉 👈 Emoji Anlamı: İşaret parmağının elin tersiyle sola/sağa işaret etmesi – Bir şeye dikkat çekmek, hatırlatmak, uyarmak, yön belirtmek için kullanılır. ✌️ Emoji Anlamı: Zafer İşareti – Bu işaret, 60’larda hippiler tarafından popüler hale getirilen bir barış sembolüdür ve zafer anlamına gelir.

Zarar ve ziyan ne demek?

ZARAR KELİMESİNİN ANLAMI ZARAR Mevcut varlıkların azalması durumunda kullanılan bir ikilemdir.

Büyük zarar ne demek?

Büyük zarar, üzüntü ve keder, yıkım, öfkeye neden olan olay veya durum

Zarar kadim olmaz ne demek?

Mecelle’nin 5. ve 6. maddelerinde: “Bir şeyin bulunduğu haliyle kalması önemlidir.” ve “Eskiliğiyle kalması gerekir.” denilmektedir. 7. maddede ise, antika olan bir şeyin, hasara uğraması halinde antika sayılmayacağı ifade edilmektedir (hasar onu antika yapmaz).

Zarar izale olunur ne demek?

İslam hukukunda haksız fiilden veya hukukun kötüye kullanılmasından doğan zararların tazmini gibi pek çok hüküm, Mecelle ilkesiyle açıklanmaktadır: “Zarar hariçtir.”[3]

Azab Türkçe mi?

Öfke – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ġaḍab غضب “öfke, gazap” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve ġḍb kökünden gelir.

En büyük kul hakkı nedir?

Bir kimse başka bir kimsenin hakkını çiğnediğinde, malını çaldığında veya hırsızlık yaptığında, büyük suçu taşıyan kişinin hakkını çiğnemiş olur. Kullanıcı hakları birçok sebepten dolayı işlenebilir. Bu nedenle bir kimsenin hoşuna gitmeyen bir şey yapması, onunla alay etmesi, onu küçük düşürmesi, başkalarının önünde onu küçük düşürmesi ve ona hakaret etmesi kişinin hakkıdır.

Külli ne demek dini?

Sözlükte “bütün, her şey, her şey” anlamına gelen Arapça kull kelimesinden nisbet ekiyle türemiş olup mantıkta cüz’î kelimesinin karşıtı olarak kullanılır.

Külli ne demek hukuk?

Sadece bir alacaklı kanunu uygulasa da, diğer tüm alacaklılar haciz sonrası satıştan ödeme alırlar, buna mahkeme işlemi denir. Bu tür hacizde, borçlunun tüm varlıklarına el konulur.

Aşkın zararın tazmini nedir?

Aşırı zararlar, temerrüt faizini aşan zararlardır. Aşırı zararlar yalnızca parasal taleplerde ortaya çıkar. Temerrüde düşen borçlu, gecikmeden sorumlu olmadığını ispat ederse, bu faizi aşan zararı tazmin etme yükümlülüğünden kurtulur (TBK m. 122, eBK m. 105).

Zararın tanzimi nedir?

Hukuka aykırı bir fiilden zarar gören kişinin, iradesi dışında meydana gelen kişilik değerlerinde bozulma sebebiyle uğradığı manevi sıkıntı, elem ve acıyı gidermek ve tazmin etmek amacıyla açılan dava türüdür.

Müspet zararın tazmini nedir?

Pozitif zarar, alacaklının borçlarını tam ve doğru bir şekilde yerine getirmemesi nedeniyle oluşan zarardır. Bu durumda, pozitif zararın tazmini, alacaklının malvarlığının, borcun tam ve doğru bir şekilde yerine getirilmesi durumunda olacağı duruma geri getirilmesini amaçlar. Bu durumda, pozitif zararın boyutu gerçektir.

Zaar ne demek?

[1] güçlü korku.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir