İçeriğe geç

Plak Türleri Nelerdir

33 ve 45’lik plak ne anlama gelir?

Plaklar elektrikle çalışan plak çalarlarda 33 rpm’de çalınır. 45 devir, yani 45, 7 inç çapında gelir. 45 devir ve 12 inç çapında plaklar da vardır, ancak bunlara “Maxising” denir, 45 değil. Bu tür plakların üretimi Türk müzik piyasasında pek popüler değildi.

78’lik plak nedir?

Bunlar çalarken dakikadaki devir sayısına bağlı olarak farklı şekilde adlandırılır. Bu devir sayısına göre ürünlerin dakikadaki devirleri 78 plak ile ifade edilir. Taş plakların bir diğer adı olan 78 plaklar, her yüzünde bir şarkı bulunan ve gramofonla çalınan modellerdir.

Long play plak ne demek?

Uzunçalar, bir müzik albümünün tamamından veya 8-10 parçadan oluşan bir seçkiden oluşan kayıtların alt adıdır. Bu kayıtlar 33 1/3 döngüde kaydedilir. Çapları ortalama 30 santimetredir. LP kayıtlarının bir yüzüne ortalama 23 dakika şarkı kaydedilebilir.

7 10 12 plak nedir?

33 RPM plaklar. 7″, 10″ ve 12″ boyutlarında mevcuttur. Genellikle 12″ plakları 33 RPM’de kaydetmek ve çalmak tercih edilse de, 7″ ve 10″ plakları 33 RPM’de kaydeden ve çalan plaklar da vardır.

Plaka neden 45’lik denir?

Bu plakların 45 olarak adlandırılmasının sebebi dakikada 45 devir dönmeleridir. 1950’lerden beri dünya çapında üretilmekte olup ülkemizde de 1970’lerde yaygınlaşmıştır. Günümüzde 45’lik plaklar yeniden basılmakta ve yeni 45’lik plaklar çok uygun fiyatlara satın alınabilmektedir.

45’lik plak kaç cm’dir?

Çapı 17.5 cm’dir ve her iki tarafında şarkılar vardır. İnsan plaklara neden 45 plak dendiğini merak ediyor. Bu ürünlerin 45 olarak adlandırılmasının sebebi dakikada 45 devir yapmalarıdır.

180 gram plak nedir?

Yeni basılan 180 gram ağırlığındaki plakların bugün popüler olmasının nedeni, bu ağırlığın 70’lerde ve 80’lerde kullanılan 120-140 gramdan daha fazla güneşe ve ısıya dayanıklı bir formatta gelmesidir. Crunchy Sounds’da alışveriş yaparken ürün başlıklarında bu boyutlara sıklıkla rastlarsınız.

Plaklar kaça ayrılır?

Taş plaklar ve vinil plaklar olarak ikiye ayrılan bu ürünler yapıları itibariyle birbirlerinden farklılık göstermektedirler.

Taş plak nasıl ayırt edilir?

Taş plakların ve standart plakların ses kalitesi Kayıt yüzeyleri yatay olarak düzenlenmiş oluklarla kaplıdır ve bu oluklar plak üzerindeki iğne tarafından izlenir. Bu yapı taş plakların düşük frekans tepkisine ve sınırlı dinamik aralığa sahip olmasına neden olur.

Maxi single plak nedir?

Bir maxi single, bir şarkının A ve B taraflarındaki iki parçadan fazlasını içeren bir single’dır. Mungo Jerry’nin ilk single’ı “In the Summertime” dünyanın ilk maxi single’ıdır. Terim, 7 inçlik plakların genellikle A tarafında bir parça ve B tarafında iki parçaya sahip olduğu 1970’lerde kullanılmaya başlandı.

Plak neden gece takılır?

Diş gıcırdatma birçok ağız ve çene sorununa neden olur. Genellikle geceleri kullanıldığı için gece plakları olarak adlandırılan cihazlar, diş gıcırdatma sorunu yaşayan hastaların yaşam kalitesini artırır.

1 plakta kaç şarkı olur?

33’lük plaklar, LP’ler olarak da adlandırılır, 45’lik plaklarla aynı malzemeden yapılmış, ancak çok daha büyük bir çapa sahip olan ve her yüzünde ortalama 5-6 şarkı bulunan plaklardır. NEDEN PLAK?20 Mart 2017

33 devir nedir?

33’ler: Bunlara “EP (Extended Play)” de denir. 33 parçalık LP’lerin her yüzünde ortalama beş parça bulunur, bu yüzden bu kayıtlara LP de denir. 33 parçalık EP’lerin her yüzünde genellikle iki parça bulunur. LP’ler genellikle bir sanatçının tam albümünü içerir.

Plak 33 45 78 ne demek?

45 rpm için genellikle 7 inç / 18 cm’dir. 78 rpm plağın boyutu olan 10 inç / 25 cm veya 33 rpm plağın boyutu olan 12 inç / 30 cm plaklar bilinmektedir. 45 rpm plaklar da yaygındır. Günümüzde 12 inç, 45 rpm plaklar öncelikle ses tutkunu kitleye hitap etmektedir.

Stereo plak nedir?

Mono ve stereo kayıtlar: Kayıtlar mono veya stereo ses formatında üretilebilir. Mono kayıtlarda, tüm ses bilgisi tek bir kanaldan gelirken, stereo kayıtlarda ses sağ ve sol kanallara ayrılır.

33’lük plak çapı kaç cm’dir?

LP (Long Play – 12“ – 33 rpm) Bu terim genellikle çapı 12“ yani yaklaşık 30 cm olan, özellikle 1960’lardan 2000’lerin sonuna kadar albüm formatının vinile yaygın bir şekilde dönüştürülmesini temsil eden plakları tanımlamak için kullanılır. Bu plaklara ülkemizde 33’lük de denir.

Plak boyutları nelerdir?

Plak Boyutlarını ve Formatlarını Anlamak: 12 inçlik Vinil: 12 inçlik vinil en yaygın ve kabul görmüş boyuttur. … 7 inçlik Plak: Genellikle tekli veya 45’lik olarak bilinen 7 inçlik plak daha küçük ama yine de etkilidir. … 10 inçlik Plaklar: … 78 RPM Plaklar:

Taş plak nasıl ayırt edilir?

Taş plakların ve standart plakların ses kalitesi Kayıt yüzeyleri yatay olarak düzenlenmiş oluklarla kaplıdır ve bu oluklar plak üzerindeki iğne tarafından izlenir. Bu yapı taş plakların düşük frekans tepkisine ve sınırlı dinamik aralığa sahip olmasına neden olur.

Kırkbeşlik plak ne demek?

Çapı 7 inç olan 45 rpm plak türüdür. RCA Victor şirketi 1949 yılında 45 rpm plaklar yayınlamaya başladı. 45 ismi, plağın dakikada 45 kez dönmesinden dolayı verilmiştir. Her iki yüzünde de bir şarkı kaydı vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir