En iyi fındık çeşidi hangisi?
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı dünyanın en kaliteli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak ve Kara da bu gruba girer.
Palaz fındık ne demek?
Palaz Fındığı: Orta lezzet ve kaliteye sahip olan bu fındık çeşidi Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Foşa Fındığı: Özellikle Trabzon bölgesinde yetiştirilen iri ve göz alıcı bir fındık çeşididir.
13/15 fındık ne demek?
Fındık içi (standart-1): Kabuklu fındıkların sert meyve kabuğundan çıkarılmış, çapı 13-15 mm olan fındıklardır. Fındık içi (standart-2): Kabuklu fındıkların sert meyve kabuğundan çıkarılmış, çapı 11-13 mm olan fındıklardır.
Foşa fındık ne demek?
Foşa Fındığı: Fındık çeşitleri denildiğinde akla ilk gelenlerden biridir. Genellikle Trabzon bölgesinde yetiştirilen Foşa fındığı iri ve dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Şöyle ki; Kabuğu kırmızımsı kahverengi renkte ve orta sertliktedir. İç meyve kabukları kahverengi ve damarlıdır.
Tombul fındık nedir?
Yuvarlak fındıklar (tombul fındıklar): Bunlar uzunluk, genişlik ve kalınlıkları neredeyse eşit olan küresel fındıklardır. Genellikle orta büyüklükte, yüksek kaliteli çeşitlerdir. İç verimlilikleri (verimleri) ve yağ ve protein oranları yüksektir. Kolayca küp haline getirilebilen ve beyaza dönebilen tüm çeşitler bu gruba aittir.
İçi boş fındığa ne denir?
Goruk, Karadeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir kelimedir ve içi boş fındık anlamına gelir. Yani içi boş veya fındık içermeyen bir fındığın kabuğuna “goruk” denir.
Levant kalite fındık ne demek?
Levant kalite fındıklar daha az yağ içerir. Trabzon’da ve Ordu, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinin bazı bölgelerinde yetişir.
Fındığın iyisi nasıl anlaşılır?
Kabuklu fındık piyasasında, fındıkların uygun büyüklükte ve en az %50 randımanlı olması, kabukta çatlak veya gözle görülür mekanik hasar bulunmaması, kabuk renginin temiz ve parlak olması ve çeşidin renk karakteristiğinin dikkate alınması gibi kalite özellikleri aranmaktadır.
Olmamış fındığa ne denir?
Çakıldak: Çiğdir, geçilmez. Çakıl fındık: Tombul bir fındığa benzer, ancak sivri uçludur. Zülfün taneleri çoktur.
Fındıkta kalibre ne demek?
Kalibrasyon, atıştırmalık olarak tüketilen fındık ürünleri için standarttır. Atıştırmalık ürün kalibre 13-15 mm olarak tüketilir. Fındıkların kalitesi küp oranıyla da belirlenebilir. Ürünün üretim aşamasında, soyma ve kurutma adımları ürünün tadını etkiler.
Mincane ne demek?
Mincane fındığı: Kalın fındık çeşidine çok benzeyen Mincane, koyu kırmızı çizgilere sahiptir. Çoğunlukla Trabzon bölgesinde yetiştirilir. Verimi ve periyodisitesi düşüktür.
Pikola fındık nedir?
Picola fındığı, tadıyla göz kamaştıran ve sağlık açısından oldukça değerli bir fındık türüdür. İnce kabuğu ve dolgun iç yapısıyla öne çıkar. Yüksek oranda protein, lif ve omega-3 yağ asitleri içeren picola fındığı, kalp sağlığını destekler ve beyin fonksiyonlarına olumlu etki eder.
Foça fındık ne demek?
Foça fındıkları 19 mm üzeri FOÇA FINDIĞI olarak eleklerde ayrılır ve temizlendikten sonra standart olarak kabuklarıyla paketlenir. Yurt içi pazarında GENEL OLARAK TÜKETİLİR. GÖRÜNÜMÜ GÜZELDİR. En büyük fındıklar seçilmiştir ancak en büyük fındıklar en büyük ürünü alamayabilir. FOÇA FINDIĞI KABUĞU KALINDIR.
Delisava ne demek?
Eş anlamlısı; Delisava gök fındığı ve Göv fındığıdır (gök fındığı). Genellikle Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Çeç fındık ne demek?
çeç: 1. Kabuğundan çıkarılmış fındık. 2. Madeni para. Çef: Bir tür bodur bitki.
1 Çuval fındık Kaç TL 2024?
Bu sezon fındık üreticilerine ve alıcılarına belirlenen fiyatlar ürün kalitesine göre değişiyor. 2024-2025 sezonunda Levant kalite kabuklu fındık alım fiyatı kilogram başına 130 TL, Giresun kalite fındık alım fiyatı ise kilogram başına 132 TL olarak belirlendi.
Fındığın iyisi nasıl anlaşılır?
Kabuklu fındık piyasasında, fındıkların uygun büyüklükte ve en az %50 randımanlı olması, kabukta çatlak veya gözle görülür mekanik hasar bulunmaması, kabuk renginin temiz ve parlak olması ve çeşidin karakteristik rengine sahip olması gibi kalite özellikleri aranmaktadır.
Fındık alırken nelere dikkat edilmeli?
Fındık satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler şunlardır: -Aroma: Taze fındığın aroması güçlü ve hoştur. Bayatlarsa aroması kaybolur. -Tat: Tazeliğini koruyan fındıklar çıtır çıtır bir dokuya ve yoğun bir fındık aromasına sahiptir. -Ambalaj: Hijyenik bir ortamda paketlenen paketlenmiş ürünler her zaman daha güvenilirdir.
Delisava fındık nedir?
Çakıldak Fındığı: Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilen bu fındık çeşidi, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Delisava adıyla bilinmekte olup, yaygın olarak yetiştirilmektedir.