İçeriğe geç

Ayrımcılık Yasağı Nedir Iş Kanunu

Ayrımcılık yasağı ne demek?

Çoğu zaman eş anlamlı olarak kullanılan ve aynı şeyi ifade eden eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı, aynı ve benzer durumlarda bulunan kişilere eşit muamele edilmesi, aynı koşullarda bulunmayan kişilere ise farklı muamele edilmesi anlamına gelir.

İş yerinde ayrımcılık nedir?

İşyerinde ayrımcılık, bir çalışanın veya başvurucunun yaşı, ırkı, rengi, milliyeti, cinsiyeti, engelliliği, hamileliği veya ebeveynliği, potansiyel olarak ayrımcılığa uğrayabilecek kişilerle bağlantısı, dini veya cinsel yönelimi nedeniyle dezavantajlı olması durumunda ortaya çıkar.

Türk İş Kanunu’na göre çalışanlar ayrımcılığa karşı nasıl korunuyor?

Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde de açıkça düzenlenmiştir. “Eşit Muamele İlkesi” başlıklı 5. maddeye göre, “İş ilişkilerinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep ayrımı yapılamaz.”

4857 sayılı İş Kanunu 5. maddesi nedir?

Madde 5 – İş ilişkilerinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.

Ayrımcılık nedir örnek veriniz?

Örneğin, engelli çocuğu olan bir kadın, işini etkileyeceği endişesiyle işe alınmıyorsa, eşi farklı etnik kökene sahip birine ev kiralanmıyorsa, ya da bir kişi farklı dinden garson çalıştırdığı için bir restorana gidemiyorsa ayrımcılık söz konusu oluyor.

Ayrımcılık türleri nelerdir?

Yapılan görüşmeler ve içerik analizi sonucunda cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, engellilik ve görünüme dayalı ayrımcılık, ırk, hamilelik ve kayırmacılık olmak üzere yedi farklı ayrımcılık türü tespit edilmiştir.

Çalışma hayatında ayrımcılık nedir?

İşe alımda ayrımcılık: Ayrımcılık, bir işverenin işe alım sırasında kişileri kişisel özelliklerine göre tercih etmesiyle oluşur. Örneğin, bir işveren kadınları işe almazsa, bu ayrımcılıktır. İşyerinde ayrımcılık: Ayrımcılık, bir işverenin işyerinde çalışanlara kişisel özelliklerine göre ayrımcılık yapmasıyla oluşur.

Ayrımcılık tazminatı şartları nelerdir?

Ayrımcılık tazminatına hak kazanabilmek için, farklı tedbirlerin ilgilinin mensubu olduğu dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplere dayanması ve bunun ispat edilmesi zorunludur.

Kurumsal ayrımcılık nedir?

Kurumsal ırkçılık, sistemik ırkçılık olarak da bilinir, ırksal veya etnik gruba dayalı bir kurumsal ayrımcılık biçimidir ve toplum veya kuruluşta sürekli olarak bazı insanlara haksız bir avantaj sağlayan ve diğerlerine haksız veya zararlı davranan politikaları ve uygulamaları içerebilir. Kurumsal ırkçılık, sistemik ırkçılık, ırksal veya etnik gruba dayalı bir kurumsal ayrımcılık biçimidir ve toplum veya kuruluşta sürekli olarak bazı insanlara haksız bir avantaj sağlayan ve diğerlerine haksız veya zararlı davranan politikaları ve uygulamaları içerebilir.

Eşit davranmama tazminatı nedir?

Ayrımcılık tazminatı, işverenin çalışanlara eşit davranma yükümlülüğünü ihlal etmesi durumunda çalışana verilebilecek tazminattır ve dört aylık maaşa kadar çıkabilir. Ayrımcılık tazminatına ek olarak, çalışan kendisinden esirgenen diğer hakları da ileri sürebilir. Bunlara örnek olarak sosyal yardım, ikramiyeler ve orantılı maaş artışları verilebilir.

Özel sektörde çalışanların hakları nelerdir?

Özel sektörde çalışanların haklarıÖzel sektörde çalışanların haklarıEşit muamele hakkıÜcret hakkıFazla mesai ücreti hakkıHaftalık izin hakkıGenel izin hakkıYıllık izin hakkıİşyerinde sağlık ve güvenlik talebinde bulunma hakkıDaha fazla makale…

Bir yerde çalışırken iş aramak suç mu?

İşyerinin dışında iş aramanın ve olası kariyer fırsatlarını dikkatle değerlendirmenin bir sakıncası yoktur; ancak bunu mesai saatleri içinde yapmak iş etiği açısından uygun olmadığı gibi gizlilik açısından da risk oluşturmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu 77 maddesi nedir?

Madde: 77 – İşverenler, işyerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması için gerekli her türlü tedbiri almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de işyerinde sağlık ve güvenlik konusunda alınan bütün tedbirlere uymak zorundadırlar.

İş kanununun 47. maddesi nedir?

MADDE 47 – BU KANUNA TABİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, DEVLET VE GENEL TATİL SAYILAN GÜNLERDE ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE, HERHANGİ BİR ZORUNLU ÇALIŞMA OLMADAN VE TATİL OLMADAN O GÜNÜN ÜCRETLERİ ÖDENİR. ÇALIŞIRLARSA, ÇALIŞTIKLARI HER GÜN İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRET DE ALIRLAR.

İş kanunun 73 maddesi nedir?

Makale metni Sanayi işletmelerinde 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaktır.

Ayrımcılık ne anlama gelir?

Ayrımcılık; Bir kişinin politika, hukuk veya muamelede haksız ayrımcılık nedeniyle insan haklarından ve diğer yasal haklarından başkalarıyla eşit bir şekilde yararlanmasının engellenmesidir. Uluslararası Af Örgütü’nün çalışmaları ayrımcılık yapmama ilkesine dayanmaktadır.

Ayrımcılık yapmak suç mu?

Türk Ceza Kanunu’nun 122. maddesi, ırk, devlet, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığına dayalı nefrete dayalı ayrımcılığı suç saymaktadır.

Ayrımcılık ilkesinin amacı nedir?

Ayrımcılığın yasaklanması eşitlik ilkesinin ayrılmaz bir parçasıdır. İnsanların cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni durum, sağlık durumu, engellilik ve yaş gibi faktörlere dayalı olarak ayrımcılığa uğramamasını sağlar.

Ayrımcılık davası nedir?

Ayrımcılık tazminatı davası, çalışanlar arasında eşitsizliğe yol açan bir davranış nedeniyle işverene karşı açılan maddi tazminat davasıdır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Van Havaalanının Adı Ne

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kırgız Escort