İçeriğe geç

Eşinin Yeğenine Nikâh Düşer Mi

Eşimin yeğenine nikah düşer mi?

Aşağıdaki kişiler asla evlenemezler: torunlar, çocuklar, anneler, babalar, büyükbabalar, büyükanneler, kardeşler, teyzeler, amcalar, teyzeler, amcalar ve yeğenler kan hısımları arasındadır. Evlilik yoluyla edinilen hısımlar (yasal) kaynanalar, kayınpederler, başkalarının eşlerinin çocukları, çocukların eşleridir.

Hangi akrabalara nikah düşer?

Kanunla belirtilen bazı yakın akrabalar arasında evlenme yasaktır. TMK’nın 129. maddesinin 1/1. Fıkrasına göre “Üstler ve altsoy arasında; kardeşler arasında; Amcalar, teyzeler, halalar ve bunların yeğenleri arasında evlenme yasaktır.”

Kimlerle evlenmek yasaktır?

1. Nesep ile nesep arasında; kardeşler arasında; amcalar, teyzeler, teyzeler ve bunların yeğenleri arasında; 2. Eşlerden biri ile diğerinin altsoyu veya altsoyu arasında, kayın hısımlığı doğuran evlilik sona ermiş olsa bile, 3. Evlat edinen ile evlat edinilen çocuk arasında veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu veya eşleri arasında.

Eşinin annesi ile evlenebilir mi?

Evlenmesi haram olan kadınlar şunlardır: Ana, babaanne veya dede, kız, erkek ve kız çocukları, yani torunlar, kız kardeşler, kız ve erkek kardeşlerin kızları, teyzeler, eşin annesi, başkasının eşinin kızı, oğlunun karısı, evlilikleri devam ettiği sürece…

Mahrem ve Namahrem kimlerdir?

“Haya inancın bir parçasıdır.” Mahrem: Ne helal ne de haram olan bir şeydir. Fıkıhta, dini nedenlerle evlenmeleri yasak olan kişilerin en yakın akrabalarıdır. Namahrem: Mahremin zıttıdır; helal, haram olmayan bir şey… Fıkıhta bir terim olarak; evlenmeleri yasak olmayan kişiler anlamına gelir.

Bir insan yeğeniyle evlenebilir mi?

Amca, teyze, amca ve yeğen arasında evlenmeye engel vardır. Ancak teyze, amca veya teyzenin üçüncü dereceden çocuğuyla evlenmek mümkündür. Halk arasında kuzen olarak adlandırılan dördüncü dereceden akraba olan kişilerle evlenmek mümkündür. Hiçbir yasak getirilmemiştir.

Hangi akraba evliliği sakıncalı?

En tehlikelisi, yakınlık derecesine bağlı olarak, teyzeler, amcalar ve çocukları arasındaki evliliklerdir ki biz bunlara birinci kuzen evlilikleri diyoruz. Kardeşler ve torunlar arasındaki evlilikler ise ikinci kuzen evlilikleridir ve kalıtsal hastalık riski daha azdır.

Hangi evlilikler akraba evliliği sayılır?

Akraba evlilikleri, kan bağı olan kişiler arasındaki evliliklerdir. Akrabalık derecesine bağlı olarak, en yakın olanı birinci derece kuzen evliliğidir, buna birinci derece akraba evliliği diyoruz ve bunlar teyzelerin, amcaların ve dayıların çocukları arasındaki evliliklerdir.

Evliyken baldıza nikah düşer mi?

Diyanet’in yayınladığı “Fetvalar” kitabında, “Eşlerden birinin zina etmesi, evliliklerine zarar vermez” ifadesi yer alıyor. Yengeyle zina yapmanın evliliği sona erdirmemesinin nedeni ise, “Yengeyle evlenme yasağı kalıcı değil, geçicidir” ifadesinin sosyal medyada gündem olması.

Abi ölünce yengeyle evlenmeye ne denir?

1.2. Levirat Evliliği: Levirat evliliği; kardeşin ölümünden sonra ölenin kardeşinin dul eşiyle evlenmesi; yani teyzesiyle evlenmesi ile gerçekleşir. Bu evlilik türü ülkemizde daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülmektedir.

Bir erkek yengesiyle evlenebilir mi?

Maddenin (1) numaralı paragrafı kısaltılmış ve daha açık hale getirilmiştir. Madde, hakiki ve sahte soy arasında ayrım yapmadan, evliliğin “soy ve soy arasında” yasak olduğunu belirtmektedir.

Kuzen ile evlenilir mi?

İslam dünyasında kuzen evlilikleri kabul edilirken, kardeşlerle, amca, teyze, dayı gibi akrabalarla evlenmek yasaktır.

Kuzen evliliği yasaklanacak mı?

Amca, teyze, dayı ve yeğen arasında evlilik yasağı: Üçüncü derece akraba olan bu akrabalar arasında da evlilik yasaktır. Ancak kuzenler arasında evlilik kanunen caizdir.

Teyze kızıyla evlenmek tehlikeli midir?

Bir amca, teyzenin oğlu, dayı veya teyzenin kızıyla evlenmek olumsuz sosyal ve tıbbi durumlara yol açabilir. Ancak ikinci nesil torunlar arasındaki evlilik de zararlıdır çünkü genetik hastalık riski hala mevcuttur.

Dayının eşiyle evlenebilir mi?

Aşağıdaki kişiler arasında evlenme haramdır: Amca, teyze, hala ve teyzelerin çocukları arasında, kayın hısımlığı bulunan eşlerden biri (evlilik sona ermiş olsa bile) ile diğerinin altsoyu veya altsoyu arasında, evlat edinen ile evlatlık arasında veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşleri arasında.

Eşine kardeşim demek nikahı bozar mı?

“Bir kimse karısına, ‘Sen benim annem ve kızkardeşimsin’ derse, bu boşanma sayılır mı?” Soruya cevap veren Yüce Şura’nın şaşırtıcı görüşü şöyle: “Karısına, ‘Sen benim annem ve kızkardeşimsin’ diyen bir kimse, bu sözüyle boşanmayı kastediyorsa, karısını boşar (İslam’daki bir boşanma türü).

Evlilikte nikah hangi hallerde düşer?

Bir erkek karısına “boşan”, “seni boşadım” veya “seni terk ettim” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik bozulur. Bir erkek karısına üç kez boşanmasını söylerse, evlilik iptal edilir ve geri dönüş olmaz. Bir erkek karısına “babanın evine git, evimden defol ya da cehenneme git” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik iptal edilir.

Evliyken baldıza nikah düşer mi?

Diyanet’in yayınladığı “Fetvalar” kitabında, “Eşlerden birinin zina etmesi, evliliklerine zarar vermez” ifadesi yer alıyor. Yengeyle zina yapmanın evliliği sona erdirmemesinin nedeni ise, “Yengeyle evlenme yasağı kalıcı değil, geçicidir” ifadesinin sosyal medyada gündem olması.

Kişi eşinin teyzesi ile evlenebilir mi?

Her ne kadar hadiste; bir erkeğin bir kadınla evlenmesi halinde, kadının teyzesi veya halasıyla da evlenemeyeceğine dair bir hüküm yer alsa da: “Bir kadınla teyzesi, bir kadınla teyzesi bir arada nikahlanamaz.” hükmü yer alsa da, bu yasak; herhangi bir mahremiyet anlamı taşımamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir