Letaifi Hikmet kimin eseri?
Ahi Evran’ın Selçuklu Sultanı II. İzzettin Keykavus’a hediye ettiği Letaif-i Hikmet adlı eseri, padişahlara ve yöneticilere öğütler veren “Siyaset Kitabı” türünde bir eserdir.
Letaif kimin eseri?
Letaif-i Rivayat, Ahmet Mithat Efendi’nin Türk edebiyatında anlatı türünün ilk örneklerini içeren beş ciltlik bir derlemesidir. Ahmet Mithat Efendi’nin bu eseri, 1870’te yazmaya başladığı ve 1894’te tamamladığı yirmi beş kitapta otuz hikaye ve romandan oluşmaktadır.
Ahi Evran Letaifi Hikmet kime sundu?
Ahi Evran’ın Selçuklu Sultanı II. İzzettin Keykavus’a sunduğu Letaif-i Hikmet adlı eseri, padişahlara ve yöneticilere öğütler veren “siyasi risale” türünde bir eserdir.
Ahi Evran’ın eseri nedir?
AHİ EVRAN’IN “LETÂİFU’L-GIYASIYYE” ESERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Letaif-i hikmet kime sunuldu?
B) ESERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Latîfe kelimesinin çoğulu olan Letâif, insanın ruhsal yapısındaki ince, güzel ve hoş duyguları ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Yazar, 1204 yılında geldiği Konya’da eserini yazarak Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyâsettin Keyhüsrev’e (ö. 1211) sunmuştur11.
Hikmet eseri kime ait?
“Hikmet” Hoca Ahmet Yesevi ve benzeri halk şiirlerinin şiirlerine verilen isimdir. Hikmetlerin bir kısmı hece ölçüsü ve dörtlüklerle, bir kısmı da aruz ölçüsü ve kafiyeli beyitlerle yazılmıştır.
Letaifname kimin eseridir?
LETÂ’İF-NÂME / HEZLİYYÂT Ebû Bekir Kani’nin manzum ve mensur olarak kaleme aldığı Hezliyyât adıyla da bilinen eseridir. Eserin manzum versiyonu mensur bir mukaddimeyle başlamış, ardından kaside, gazel, müstezat, tahmis, kıta ve beyitlerden oluşan 276 şiir gelmiştir.
Letâif-i rivayeti kim yaz?
Ahmet Mithat Efendi (2001). Letaif-i Rivayat (Başkan: Fazıl Gökçek, Sabahattin Çağın).
Letâif ne demek tasavvufta?
Şakalar anlamına gelir. Lataif-e-sitta (Arapça: اللطائف الستة) Sufi ruhsal psikolojisinde, özel algı organları deneyimleme veya eylemde bulunma için ince insan kapasiteleridir. Bağlama bağlı olarak, Letaif’in bu deneyimlere veya eylemlere karşılık gelen bilinç nitelikleri (veya biçimleri) anlamına geldiği de anlaşılmaktadır.
Ahi Evran kimdir kısa yazı?
Ahi Evran, hocası ve kayınpederi, Fütüvvet hareketinin büyük şeyhi Kirmani’nin (1238) ölümünden sonra Anadolu Ahi cemaatinin lideri oldu. Selçuklu Sultanı I. Alau’d-din Keykubad’dan destek aldı. Bu şehirlerde Ahilik teşkilatı ile ilgili faaliyetlerini sürdüren Ahi Evran, 1261 yılında Kırşehir’de vefat etti.
Ravendi Selçuklu tarihini kime sundu?
Irak’ın son Selçuklu Sultanı Mehmed II. Tuğrul’un hat hocası olan diğer amcası Zeynüddin Mahmud, Sultan’ın bizzat yazdığı Mushaf için bir müzehhip aradığını duyunca, onu yeğeni Râvendî ile tanıştırdı. 585 (1189) yılında amcası Zeinuddin ile seyahat ettiği Mazandaran’da hastalandı ve altı ay sonra memleketine dönmek zorunda kaldı…
Utbi Tarihi Yemini kime sundu?
Utbi’nin günümüze ulaşan eseri meşhur Kitâbü’l-Yemînî’dir (Sîretü’l-Yemînî, Târîḫu’l-Yemînî, Târîḫu’l-ʿUtbî). Yazar, Arapça yazılmış eserini 412 (1021) yılında tamamlamış ve hamisi Gazneli vezir Ahmed b. tarafından görevlendirilmiştir. Hasan el-Meymendî’ye sunmuştur.
Ahi Evran ile Nasreddin Hoca aynı kişi mi?
Anadolu Ahi teşkilatının kurucusu, bilgini, alimi ve büyük velisi olan Ahi Evren’in asıl adı Şeyh Nasreddin Mahmud el-Hoyi’dir. Herkesin korktuğu yılanın onu görünce uysallaşması nedeniyle Evran lakabı takılmıştır.
Ahi Evran neyi savunur?
Kardeşliğe, cömertliğe, yiğitliğe, fedakarlığa, doğruluğa, dürüstlüğe, kaliteye, üretkenliğe, ahlaka, sanata, akla ve bilime dayanan Ahilik teşkilatının kurucusu olan bu faziletli âlim ve mutasavvıf Ahi Pir Horasanlı Türkü’nün, 93 yaşında Moğollarla mücadelede şehit olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir.
Ahiler Alevi mi?
Ahî Evran, Horasan’ın Hoy şehrinde doğmuş ve Horasan’dan uzun bir yolculuktan sonra Anadolu’ya gelmiştir. Seyyid Hacı Bektaş Veli’nin Türkmen Sufi tarikatı olan Alevi-Bektaşi tarikatına katılmış ve kendi adını taşıyan Ahî teşkilatının kurucusu olmuştur.
Ahi Evran’ın tam adı nedir?
Asıl adı Şeyh Nasiruddin Mahmud Ahî Evran b. Abbas’tır ve Ahi Evran (Evren) olarak bilinir. Tarihsel bir kimliği olmasına rağmen, gerçek kişiliği efsanelerde kaybolmuştur. “Gök, evren” ve “yılan, ejderha” anlamına gelen Evran ismi, efsanevi kişiliğinin bir işareti olarak düşünülebilir.
Ahmet Yesevi kimdir kısaca hayatı?
Ahmed Yesevi, Kazakistan’ın Çimkent şehrinin yakınlarındaki Sayram kasabasında doğmuş bir Sufi’dir. Dini Sufi eğitimini tamamladıktan sonra bu bölgedeki Yesi (şimdiki Türkistan) kasabasına yerleşmiştir. Uzun yıllar boyunca insanlara maneviyat yolunda eşlik etmiş ve orada vefat etmiştir.
Türk edebiyatında hikmet nedir?
Hikmet, gerçek anlamlarının yanı sıra, “dinî-tasavvufî bir aforizma” anlamında edebi bir terim olarak da kullanılır. Yesevi tarikatının dervişleri tarafından okunan dinî-tasavvufî şiirler genellikle hikmet olarak anılır. Hikmetler genellikle kadim ve milli Türk şiir biçimi olan dörtlüklerle yazılır.
Ahi Evran ile Nasreddin Hoca aynı kişi mi?
Anadolu Ahi teşkilatının kurucusu, bilgini, alimi ve büyük velisi olan Ahi Evren’in asıl adı Şeyh Nasreddin Mahmud el-Hoyi’dir. Herkesin korktuğu yılanın onu görünce uysallaşması nedeniyle Evran lakabı takılmıştır.