Uluslararası ilişkilerde temel tartışma konuları nelerdir?
Benzer şekilde, uluslararası ilişkiler teorilerinde birçok fikir çatışması vardır. Bunlardan bazıları yapılandırmacılık, kurumsalcılık ve Marksizm’dir. Ancak en yaygın ikisi pozitivist görüşlerdir: realizm ve liberalizm. Yapılandırmacılık da giderek popüler hale geliyor.
İdealizm ve liberalizm aynı mı?
İdealist teorinin doğuşu, Başkan Wilson’ın I. Dünya Savaşı’ndan sonra geliştirdiği 14 ilke ve dış politikaya dayansa da, idealizmin özü esasen liberalizmdir. İdealizm ve liberalizm aslında aynı felsefeye dayanmaktadır.
Uluslararası ilişkilerde temel aktörler nelerdir?
Uluslararası ilişkileri yönlendiren beş aktör önem ve güç sırasına göre şöyle sıralanabilir: ulus devlet, uluslararası örgütler, uluslararası şirketler, ulus altı örgütler ve toplumsal hareketleri de kapsayan sivil toplum.
Neoliberalizm nedir uluslararası ilişkiler?
Neoliberal politikaların merkezinde, ticaret engellerinin kaldırılması ve sanayi üzerindeki düzenlemelerin azaltılması, kamu işletmelerinin özelleştirilmesi, kamu harcamalarının ve monetarizmin azaltılması ve serbest ticareti teşvik eden diğer önlemler gibi ekonomik liberalleşme yer alır.
Tartışma türleri nelerdir?
Tartışma konuşmaları; kürsü tartışması, sempozyum, panel, forum, münazara.
Uluslararası ilişkiler teorileri nelerdir?
Uluslararası İlişkiler disiplini için dünya çapında birçok orijinal teori geliştirilmiştir. Bu çalışmada realizm, liberalizm (idealizm), Marksizm, İngiliz Okulu, yapılandırmacılık ve sosyalizm teorilerinin genel özellikleri ve türleri incelenmiştir.
İdealizm nedir uluslararası ilişkiler?
İdealizm; Realizmin gerçek olarak kabul ettiği savaş, güç dengesi, insan doğasındaki kötülükler ve uluslararası anarşi yerine, barışın, işbirliğinin, insan doğasındaki iyiliğin ve uluslararası istikrarın hakim olduğu ideal uluslararası ilişkileri varsayar.
Realizm nedir uluslararası ilişkiler?
Realizm, II. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana uluslararası ilişkiler teorisine hakim olan önemli bir teoridir. Realizm, güç politikaları ve ulusal çıkarların savunulması konusunda net görüşlere dayanır. Realizme göre, hiçbir şey devletin üstünde değildir.
Constructivism nedir uluslararası ilişkilerde?
İnşacılığın realist ve neorealist yaklaşımlardan ayrıldığı temel nokta, uluslararası sistemde anarşinin gerekli olmadığı iddiasıdır. İnşacılık, birçok yaklaşım tarafından doğal varlığı varsayılan olguların insan eliyle gerçekleştirildiğini/inşa edildiğini varsayar.
Pozitivizm nedir uluslararası ilişkiler?
Uluslararası ilişkilerde pozitivizm; uluslararası ilişkilerin anlaşılmasında doğa bilimlerinin yöntem ve kavramlarının kullanılabileceğini öngören metodolojik bir anlayıştır.
Uluslararası ilişkiler hangi konuları kapsar?
Uluslararası İlişkiler; Dış politika, uluslararası çatışma ve müzakereler, savaş, nükleer yayılma, terörizm, uluslararası ticaret ve ekonomi, uluslararası kalkınma gibi konuların incelenmesini içerir.
Liberalizm nedir uluslararası ilişkiler?
Liberalizm, uluslararası ilişkiler teorisi içinde birbiriyle ilişkili üç ilke etrafında dönen bir düşünce okuludur: Güç siyasetinin uluslararası ilişkilerin tek olası sonucu olarak reddedilmesi, böylece realizmin güvenlik/savaş ilkelerine meydan okunması. Karşılıklı fayda ve uluslararası işbirliği.
Marksizm nedir uluslararası ilişkilerde?
Marksizm, esas olarak ideolojik alanda sınıf mücadelesi teorisini ortaya koyan ve bu mücadelenin zorunlu sonucunun proletarya diktatörlüğü ve bundan da toplumsal eşitlik ve özgürlük dünyası olan komünizm olacağını öngören bir doktrin olarak tanımlanır.
Paradigma nedir uluslararası ilişkiler?
Paradigma, hakikat ve gerçekliğin doğası hakkındaki varsayımları araştırılabilecek soruları ve bunların nasıl uygulanacağını ortaya koyan bir felsefe veya çerçevedir.
Globalizm nedir uluslararası ilişkiler?
Küreselleşme, birbiriyle bağlantılılık ağının ortaya çıkmasıdır; bu da hayatlarımızın giderek bizden çok uzaklarda gerçekleşen olaylar ve alınan kararlarla şekillendiği anlamına gelir.
Uluslararası ilişkilerin temel meselesi nedir?
Devletler uluslararası ilişkilerdeki başlıca aktörlerdir. Bir devletin başka bir devleti tanıması veya bir devletin başka bir devlet tarafından tanınması, bir anlamda, uluslararası ilişkilerin varlığı için bir zorunluluktur. Tanıma genellikle hukuki bir olgu olarak algılanır.
Uluslararası ilişkilerin temel kavramları nelerdir?
Temel kavramlar Uluslararası ilişkilerde güç kavramı kaynaklara erişim (askeri ve ekonomik), yetenekler ve devletlerarası sistem üzerindeki etki derecesi açısından tanımlanır ve ölçülür. Genellikle iki alana ayrılır: sert güç ve yumuşak güç.
Uluslararası ilişkilerde analiz düzeyleri nelerdir?
Kenneth Waltz’un 1959 tarihli İnsan, Devlet ve Savaş adlı kitabından bu yana, akademisyenler ve diplomatlar için uluslararası ilişkileri etkileyen çeşitli unsurları bireysel, devletsel ve uluslararası olmak üzere üç analiz düzeyine ayırarak düşünmek yararlı olmuştur.
Self-help nedir uluslararası ilişkiler?
Uluslararası ilişkilerin anarşik yapısı, devletlerin en önemli dış politika önceliğinin güvenlik olduğu anlamına gelir. “Öz yardım” kavramı burada ortaya çıkmıştır. Bu kavrama göre, devletler hayatta kalabilmek için kendileriyle ilgilenmelidir (Brown vd., 2007: 37).