Yatağan adı nereden gelmiştir?
Hem yerleşimin adı hem de Yatağan kılıcının adı Yatağan Baba’dan gelmektedir. Yatağan kılıcı, özel ustalığa sahip, kavisli, keskin ve kısa namlulu ve çevik kullanımlı bir kesici silahtır. Osmanlı ordusunun silahları ve Ege bölgesi Efeslerinin silahları Yatağan’dır.
Yatağan’ın neyi meşhur?
Yatağan sınırları içerisinde zeytinlerin genellikle zeytinyağına işlendiği yedi adet sürekli faaliyet gösteren zeytinyağı pres tesisi bulunmaktadır. Muğla Çambalı’nın üretiminin önemli bir kısmı da burada üretilmektedir. Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin önde gelen illerinden biridir.
Yatağan Termik ne zaman kuruldu?
Termik santralin inşasına 1977 yılında başlanmış, her biri 210 MW kapasiteli ünitelerin birincisi 1982 yılında, ikincisi 1983 yılında, üçüncüsü ise 1985 yılında işletmeye alınmıştır.
Yatağan hangi maden?
İl sanayisinde önemli yer tutan bir diğer yeraltı kaynağı ise linyittir. Yatağan ve Milas ilçelerinde önemli linyit potansiyeli bulunmakta olup, ildeki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kömür ihtiyacı buradan karşılanmaktadır.
Yatağan ne demek TDK?
Yatağan kavisli namlulu ve iki ağızlı bir savaş bıçağıdır. Yatağan aynı zamanda ülkemizdeki Muğla ilinin bir ilçesinin adıdır. Yatağan ne için kullanılır? Yatağan, savaşlarda ve kısa uzunluğu nedeniyle günlük hayatta kullanılan bir silah bıçağıdır.
Osmanlı’da kılıcın ucu ne demek?
Kılıcın uzunluğu 50 santimetre ile 2 metre arasında değişir. Bazı kılıçlar 2 metreden uzun olabilir. Kılıcın elle tutulan kısmına sap, gövde ucuna taban, eli saldırılardan koruyan kısma ise balçak denir.
Muğla’nın en meşhur yemeği nedir?
Muğla’nın yöresel lezzetleri arasında yer alan Çökertme kebabı, ülkemizin hemen hemen her yerinde en çok sevilen ve beğenilen lezzettir.
Yatağan havası temiz mi?
Hava kalitesi çoğu insan için genel olarak kabul edilebilir düzeydedir, ancak uzun süreli maruziyet hassas gruplarda hafif ila orta şiddette semptomlara neden olabilir. Hava yüksek kirlilik seviyelerine ulaşmıştır.
Yatağan kılıcı nerede yapılır?
Yatağan kılıcı nedir? Osmanlı döneminde Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan kasabasında üretilen ürün, adını bu kasabadan almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun birçok askeri birliği tarafından kullanılan kılıç modelidir. Üretildiği döneme uygun tasarımıyla bilinmektedir.
Catesin sahibi kimdir?
100,00Ortağın adı ve soyadı/Şirket adıSermaye payı (TL)Sermaye payı (%)Ceyhan Saldanlı96.074.253.2758,16Ali Yağlı31.453.
Muğla Yatağan’da ne fabrikası var?
İlçemizin en önemli sanayi kuruluşları; Yatağan Termik Santrali, 50 adet mermer ocağı, 45 adet mermer fabrikası/işletmesi, 2 adet kömür ocağı, 1 adet süt işleme tesisi, 9 adet zeytinyağı fabrikası ve 1 adet kendi zeytinyağı şirketidir.
Cates kime ait?
Kısa adı: ÇATES Santralin şu anki sahibi Elektrik Üretim A.Ş.’dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km uzaklıktaki Çatalağzı kasabasında kurulmuştur. Santralin son sahibi EÜAŞ ise T.C. Enerji Bakanlığı’na bağlı bir kamu iktisadi teşebbüsüdür.
Yatağan’da ne yetişir?
Yatağan’daki başlıca sebze yemekleri bamya, börülce ve “karnıkara” ve baklagiller arasında nohut ve fasulyedir. Bölgeye özgü başlıca yemekler un tarhanası çorbası, koca tarhanası çorbası, erişte çorbası, soğan, un ve suyla yapılan tingilleme çorbası, keşkek, etli tava aşı, çeşitli otlar pişirilip yoğurtla servis edilir…
Yatağanda ne santrali var?
TERMAL ENERJİ Yatağan Termik Santrali, Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta yer almaktadır.
Yatağan ne çıkıyor?
Türkiye’de düşük kaliteli linyit kömürü genellikle termik santrallerde yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülür ve orada çıkarılır. Yatağan ve ilçeye yakın bölgelerden gelen linyit kömürü de bu termik santralde yakıt olarak kullanılır.
Yatağan kılıç ne demek?
Çoğunlukla Yeniçeriler ve Zeybekler tarafından kullanılan Yatağanlar, kılıçlardan daha küçük ve hafiftir ve bu nedenle kalçada taşınması daha kolaydır. Yatağan’ın bıçağı çok keskin olduğundan, kullanımı için belirli kurallar belirlenmiştir.
Yatağan nereli?
Yatağan, Muğla’nın 13 ilçesinden biri. İlçede bulunan Yatağan Termik Santrali, Yatağan halkı için önemli bir kanser kaynağı.
Gökbel Vadisi nerede?
Mitolojide Marsyas Vadisi olarak da bilinen Gökbel Vadisi, Aydın-Muğla sınırında yer alan, efsanelere konu olmuş bir vadidir.
Yatağan hangi enerji kaynağı?
Türkiye’de düşük kaliteli linyit kömürü genellikle termik santrallerde yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülür ve orada çıkarılır. Yatağan ve ilçeye yakın bölgelerden gelen linyit kömürü de bu termik santralde yakıt olarak kullanılır.